ctd bewerken

Algemene discussies over de simulator.

Moderators: senjer, Tom

Post Reply
Giovanni1998
Posts: 20
Joined: 02 May 2018, 21:22

ctd bewerken

Post by Giovanni1998 » 08 Aug 2018, 11:11

hoiiii vraagje hoe kan ik een metro via 1 spoor laten rijden heen en terug ? mvg giovanni

User avatar
Sjoerd
Posts: 3281
Joined: 26 Dec 2014, 21:14
Location: Leiden

Re: ctd bewerken

Post by Sjoerd » 08 Aug 2018, 12:07

Een voorbeeld. Onderaan deze post staat een screenshot uit de CVL van Simvliet 2020.

Stel, je wilt enkelspoor rijden tussen wisselstraat (Junction) BGN2 en RSL, via het bovenste spoor.

Kopieer de standaard CTD die bij deze route hoort, en geef de kopie een nieuwe naam.

Open de CTD, en zoek de instellingen voor Junction BGN2 op (vanaf "<group id="BGN2">").
De metro's die vanaf blok 137 moeten vertrekken, wil je nu naar het in gebruik zijnde enkelspoor gaan sturen. Zoek nu dus op wat de instructies zijn voor metro's in dat blok:

Code: Select all

    <autoblock start="137" destinations="S,W,P,A,Z,M,V,O,Y,L">
     <start>133</start>
     <start>135</start>
     <start depart="BGN2" timetable="30">137</start>
     <end end="143" free="143"/>
    </autoblock>
Hier staat: Vanaf blok 137 wordt voor metro's met bestemmingen S,W,P,A,Z,M,V,O,Y,L een rijweg ingesteld. Deze metro wordt ook al gezien als die nog in blok 133 of 135 is. De rijweg wordt in activiteiten pas ingesteld 30 seconden voor de vertrektijd vanaf perron BGN2.
De in te stellen rijweg eindigt in blok 143, en wordt alleen ingesteld indien blok 143 vrij is.

Dat laatste is relevant; je wilt de metro naar het andere spoor sturen, namelijk blok 140. Verander <end end="143" free="143"/> dus in <end end="140" free="140"/>.

Zoek nu de instellingen op voor Junction RSL. Dat is een heel simpele; daar staat dit:

Code: Select all

  <group id="RSL">
   <mode id="DV">
    <fixedblock start="155" end="157"/>
    <fixedblock start="154" end="152"/>
   </mode>
   <mode id="FE" allowcreate="true"/>
  </group>
Een vaste rijweg voor 155 naar 157, en eentje voor 154 naar 152.
Dat moeten we dus veranderen.

Maak er dit van:

Code: Select all

  <group id="RSL">
   <mode id="AB">

   <autoblock start="152" destinations="S,W,P,A,Z,M,V,O,Y,L">
     <start>152</start>
     <start>150</start>
     <start>148</start>
     <start>146</start>
     <end end="157" free="157"/>
    </autoblock>
    
    <autoblock start="154">
       <start>154</start>
       <start>156</start>  
       <start>158</start>  
       <end end="152" free="152"/>
    </autoblock>
    
   </mode>
   <mode id="FE" allowcreate="true"/>
  </group>
Nu zeggen we dus; als er een metro wordt gedetecteerd in blok 152 met bestemming S,W,P,A,Z,M,V,O,Y,L (die ook al wordt gedetecteerd in de blokken 146, 148, 150 en 152), dan leggen we een rijweg in van blok 152 naar 157 (mits blok 157 vrij is).
Als er een metro wordt gedetecteerd in blok 154 (of 156 of 158), dan leggen we een rijweg in van blok 154 naar 152, mits blok 152 vrij is.

Je hoeft verder geen beveiliging te coderen om zeker te zijn dan het hele enkelspoor vrij is; het is in de CVL niet mogelijk om een rijweg naar het enkelspoor in te leggen (tussen twee aangrenzende junctions) als er nog een tegenliggende metro onderweg is. Je kunt op deze manier wel meerdere metro's in dezelfde richting kort achter elkaar aan sturen. ;)
Attachments
VoorbeeldCVL.jpg
VoorbeeldCVL.jpg (35.53 KiB) Viewed 337 times
CEO of the Rijndam Electrical Transport company :D

Tiesder
Posts: 119
Joined: 18 Apr 2013, 19:32

Re: ctd bewerken

Post by Tiesder » 08 Aug 2018, 20:09

Beetje offtopic, maar is er ergens een kaart van de CLV schermen beschikbaar. Nu is het zo dat, als je deze bestanden wilt aanpassen, je én de sim moet draaien, én vaak aan het scrollen, soms zoeken naar de juiste locatie die je nodig hebt. Of een mogelijkheid voor een fullscreen CLV, of losse window. Maar ik denk dat een losse afbeelding ook wel de truc doet.

Post Reply